Vi samlas vid kläckrännan som är belägen i Svartedalen, Södra Bohuslän. Klockan är 18.00, det har inte börjat skymma ännu men det lär inte dröja så många minuter innan vi måste tända våra pannlampor.

Det är ett glatt gäng som verkligen brinner för fiskevården. Kunskapsnivån är hög bland grabbarna. Jag är privilegierad. Att få följa fiskevården på nära håll är få förunnat.

 

 

Jag fick grabbarna att posera när arbetet var avslutat. Det puttrade redan kaffe inne i stugan. Nu skulle det bli gott med något i magen.  Kalle hade varit så go att han hade tagit med sig fika från gårdagens styrelsemöte.

 

Det skall rensas och rengöras …..   här planeras upplägget…..

 

 

Dom rostfria karen skall rengöras och därefter desinficeras.  Kläckrännan innehåller 4 stora kläckkar och ett 30-tal mindre yngelboxar. Här skall det kläckas 10.000-20.000 romkorn per år. I bästa fall så får man ut 50% av romkornen/fiskynglen i sjöarna och ca 2-3% klarar sig sedan till fångstfärdig fisk.

Utav 10.000 romkorn så blir det förhoppningsvis omkring 250 fiskar.

 

 

Grabbarna skurar väggarna rena och rensar bort löv och kvistar från botten.

 

 

 

Krister kontrollerar vattentemperaturen. Den ligger på 10 grader denna kväll.  Nu får vi hoppas på inte allt för onormala temperaturförhållanden, bra vattenstånd och god syretillförsel i vattnet.

 

 

Ett intressant reportage om fiskevården finns att läsa i Svenskt Fiske nr 4/2012.

 

 

Lämna en kommentar